header.jpg

Goedgeplukt.be

Goedgeplukt flyerA5

Heb jij hoogstamfruit maar krijg je het niet allemaal geplukt of verwerkt? Of wil je zelf eens gezond en lekker fruit oogsten? Registreer je dan op www.goedgeplukt.be .

Dronebeelden holle wegen

holle weg 2 1280x720De vijf regionale landschappen van Vlaams-Brabant maakten met behulp van drones luchtopnames in hun werkingsgebied. In 10 filmpjes geven we een beeld van telkens een ander aspect van de werking van een regionaal landschap.

Vanuit de lucht komt het landschap van onze streek mooi in beeld. Dat geldt zeker voor de talrijke en prachtige holle wegen in het Dijleland, die we gerust tot ons erfgoed mogen rekenen.

Lees verder...

Shop online en steun het regionaal landschap!

Trooper banner 04We willen je niet per sé aanzetten tot kopen en consumeren, maar als je dan toch eens online shopt, doe het dan via de Trooper-tussenstap. Door via Trooper naar je webshop te gaan, kan je Regionaal Landschap Dijleland vzw steunen. Zonder dat het jou één cent kost. De online shops staan immers zelf een percentage van je aankoopbedrag af aan het goede doel van jouw keuze. En dat goede doel kunnen wij zijn!

Lees verder...

Op avontuur in de buurttuin van de Groene Vallei

speelheuvel groenevalleiRegionaal Landschap Dijleland vzw hielp Natuurpunt bij de ontwikkeling van de nieuwe buurttuin aan het bezoekerscentrum Groene Vallei. Wandelaars of fietsers kunnen er even uitrusten en, in de toekomst, een appeltje plukken in de boomgaard. Kinderen kunnen er zich volop uitleven in de speelnatuur: klauteren over heuvels en boomstammen, wroeten in de poel, zich verstoppen in de wilgenhut of gewoonweg eens goed rennen door het hoge gras.

Lees verder...

Wie zijn de regionale landschappen?

foto filmpjeRLDe regionale landschappen in Vlaanderen maakten een leuk filmpje waarin haarfijn uitgelegd wordt wat wij allemaal doen! Klik op de foto om het filmpje te bekijken.

 

 

 

Uniek erfgoedexperiment: ijskelder wordt opnieuw gevuld met 35 ton ijs

In januari 2019 nam Regionaal Landschap Dijleland vzw de historische ijskelder van het kasteel van Arenberg, Heverlee (Leuven), opnieuw in gebruik, door deze volledig te vullen met maar liefst 35 ton (!!) ijs. Bekijk hieronder de leuke videomontage die het hele proces kort samengevat in beeld brengt.

Lees verder...

Succesvolle samenaankoop 'Behaag je tuin'

770 Vlaams-Brabanders maken het verschil voor meer natuur in eigen tuin

Voor het eerst organiseerden de vijf Vlaams-Brabantse regionale landschappen, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, een samenaankoop van inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit) bomen voor in de tuin. Van 1 september tot 31 oktober konden de inwoners van de 55 Vlaams-Brabantse gemeenten aan interessante prijzen kwalitatief en streekeigen plantgoed bestellen om zo hun eigen omgeving te vergroenen. Op zaterdag 8 december kon iedereen zijn plantgoed in zijn gemeente afhalen.

Lees verder...

Koesterkunst in het Zoniënwoud

IjsvogelAls je nu in het Zoniënwoud gaat wandelen kan je er haast niet naast kijken: vier immense glas-in-lood ramen werden opgehangen aan de vier Vlaams-Brabantse poorten tot het kathedralenbos: Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode. Met deze werken verwijst kunstenaar Kristof Morel naar de ontwikkelingsstadia van vier koesterburen: het Vliegend hert, de Grote weerschijnvlinder, de IJsvogel en de Vroedmeesterpad.

Lees verder...

Huiszwaluw-copyrightElsBranderhorstBuiten-beeld.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.