header.jpg

Warme Winteravonden

mijn tuinlab c NatuurpuntZes boeiende lezingen om de donkere, winterse dinsdagen mee door te komen! Omdat de plaatsen o.w.v. corona beperkt zijn, moet je dit jaar vooraf inschrijven. Dat kan via de website van mede-organisator Natuupunt. Bekijk het volledige programma en schrijf je in.

 

Dinsdag 13 oktober 2020 - Het verborgen leven van planten - Peter Roels (Plantentuin Meise)   VOLZET

Planten ‘kozen’ voor een radicaal andere levenswijze dan dieren. Een plant dient ter plekke te overleven, terwijl een dier zich verplaatst. Dit maakt dat planten ook totaal anders opgebouwd zijn dan dieren. Door hun anders zijn, ontsnappen planten vaak aan onze aandacht en erkennen we te weinig dat planten, net als dieren, levende wezens zijn. In een poging om hieraan te verhelpen, verschenen de laatste jaren enkele opvallende boeken, waarin men planten soms bijna menselijke eigenschappen toedicht…

 

Dinsdag 17 november 2020 - Voedselstrategieën en stadslandbouw in Leuven - Caroline Huyghe (Rikolto)

Om Leuven naar een klimaatneutrale toekomst te leiden, tekende de vzw Leuven 2030 de ‘Roadmap 2030-2050’ uit. Duurzaam en gezond eten is een belangrijk hoofdstuk in de Roadmap. Samen met een hele reeks betrokkenen ontwikkelde men de ‘Leuvense voedselstrategie’. De stad wil zo nog meer werk maken van stadslandbouw en lokale voedselconsumptie. Caroline Huyghe van Rikolto werkt hieraan mee en doet voor ons graag de Leuvense voedselstrategie uit de doeken.

 

Dinsdag 15 december 2020 - Mijn Tuinlab & Plan Vliegend Hert - Wim Veraghtert (Natuurpunt) & Andreas Baele (Regionaal Landschap Dijleland)

Mijn Tuinlab is het grootste tuinonderzoek in Vlaanderen. Iedereen kan meedoen, door zijn tuinscore te berekenen of op onderzoek te gaan in eigen tuin. Wim brengt ons de eerste resultaten van dit ‘citizen science project’. Daarna vertelt Andreas ons meer over de doelstellingen van Plan Vliegend Hert, een project waarbij lokale overheden en natuurorganisaties samen werken aan natuurverbindingen tussen het Zoniënwoud, Hallerbos en Meerdaalwoud.

 

Dinsdag 19 januari 2021 - Sterfte bij mezenjongen: oorzaken en mogelijke oplossingen - Gerald Driessens (Natuurpunt)

De Koolmees en Pimpelmees zijn vrijwel onze bekendste broedvogels. Iedereen heeft ze wel al eens gespot in de tuin. Maar steeds vaker blijken volledige nestjes jonge mezen te sterven in het nest. Wat is hier de oorzaak van? Bestrijdingsmiddelen, virussen, bacteriën...? Het blijkt niet eenvoudig om één oorzaak aan te duiden. Wel zeker is, dat de sterfte vaker voorkomt in tuinen dan in bos.

 

Dinsdag 16 februari 2021 - Algen, het groene goud van de toekomst - Christiaan Thoen (MeNS)

Micro- en macroalgen (zeewieren) groeien explosief en kunnen op een kleine oppervlakte gekweekt worden. Dat kan zelfs in woestijnen of in bioreactoren op land en in zee. De productiviteit is zeer hoog en bovendien is zeewier een powerfood. Algen zijn dus een duurzaam toekomstalternatief voor onze traditionele landbouwgewassen. Vlaanderen speelt trouwens een voortrekkersrol in Europa bij het ontwikkelen van een duurzame en diverse algeneconomie.

Lamgods CC0 uitsnede

 

Dinsdag 16 maart 2021 - Planten op het Lam Gods - Paul Van den Bremt

 De gebroeders Van Eyck schilderden op het Lam Gods een paradijselijk landschap met een wonderbaarlijke tuin en tal van botanische bijzonderheden. Van enige wetenschappelijke plantenkennis was toen nauwelijks sprake en schilderen naar de natuur was niet evident. Toch zijn heel wat planten en bloemen verrassend secuur weergegeven. Waar haalden de gebroeders Van Eyck hun botanische kennis en waarom beeldden ze bepaalde planten af? Hadden die planten in de Late Middeleeuwen misschien een specifieke betekenis?

Uur: telkens van 20u00 tot 22u00

Waar: Deelgemeentehuis Heverlee, Waversebaan 66, 3001 Heverlee

Inschrijven is noodzakelijk door COVID-19: www.natuurpunt.be/agenda

Deelname is gratis.

Bij niet opdagen of annulering minder dan drie dagen voor het evenement, zal u per mail gevraagd worden om 10 euro te storten op de eventrekening van Natuurpunt. Zo willen we vermijden dat écht geïnteresseerden niet kunnen deelnemen. Bedankt voor uw begrip!

Wanneer een lezing volzet is, kan je een mail sturen om op de wachtlijst te komen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

De Warme Winteravonden zijn een organisatie van Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw, Natuurpunt CVN en Regionaal Landschap Dijleland vzw, met de steun van de Stad Leuven en de provincie Vlaams-Brabant.

nieuws.jpg

Dijleland Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze activiteiten en verwezenlijkingen. Registreer je voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief door een mailtje te sturen naar info@rld.be.